Właściwości masła klarowanego

Rekomendowane jest, by tłuszcze stanowiły około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego w diecie dorosłego człowieka. Obecnie mamy do wyboru ogromną liczbę produktów, które pochodzą z wspomnianej grupy pokarmowej. Czym dokładnie będzie wyróżniało się masło klarowane?

Właściwości masła klarowanego

Warto wiedzieć, że w trakcie procesu obróbki z masła ghee zostają odłączone nie tylko zanieczyszczenia, ale również woda i laktoza. W ten prosty sposób otrzymujemy znacznie zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego masła. Produkt nie ma w swoim składzie kazeiny i laktozy. Dzięki temu masło klarowane może być spożywane nawet przez osoby zmagające się z nietolerancją pokarmową. Omawiany produkt zawiera w swoim składzie wartościowe pierwiastki, a także składniki odżywcze. Doskonałymi przykładami mogą być witaminy A, D, E, K, a także witaminy z grupy B. Ponadto w maśle klarowanym można znaleźć potas, fosfor, cynk, wapń i miedź. Należy mieć świadomość, że produkt wykazuje dobroczynne działanie na metabolizm. Jest również pomocny w procesie odchudzania. Godny uwagi jest fakt, że omawiany produkt przyczynia się do oczyszczenia organizmu z różnego rodzaju toksyn. Atutem jest także to, że odżywia komórki jelitowe. Masło wykazuje się działaniem łagodzącym i przeciwzapalnym.

Co jeszcze warto wiedzieć o maśle klarowanym?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że masło klarowane ma bardzo korzystne oddziaływanie na koncentrację i pamięć. Świetnie usprawnia pracę mózgu. Omawiany rodzaj tłuszczu rekomendowany jest osobom zmagającym się z wrzodami i problemami z trawieniem. Nie wszyscy wiedzą, że masło klarowane w żaden sposób nie zwiększa ryzyka zachorowania na różnego rodzaju choroby serca. Należy również zaznaczyć, że cechuje się stosunkowo długą przydatnością do spożycia. Jeżeli masło będzie szczelnie zamknięte, to można bez żadnego problemu przechowywać je w lodówce nawet kilkanaście miesięcy. Masło zawdzięcza wspomniany atut procesowi produkcji. W trakcie odparowywania wody zostaje bowiem pozbawione bakterii.

About the Author

You may also like these